joi, 5 decembrie 2013

Iubirea şi Suicidul

Iubirea este un sentiment pe care îl cunoaştem încă dinainte să ne naştem. Este o iubire caldă, pe care părinţii noştri ne-o transmit pe parcursul întregii lor vieţi, chiar şi după.
Iubirea adolescentină este un element obligatoriu pus în rândul "priorităţilor" unei persoane, cred eu şi susţin că fără această etapă ar fi imposibil să putem alege ceea ce e mai potrivit pentru viitorul nostru. Te învaţă multe, te maturizează, te învaţă că iubirea adevarată nu e egoistă, nu e geloasă. Iubirea adevarată sinceră, crede totul, iartă totul și insist - nu trebuie s-o cauţi, .ci pur şi simplu să-ţi doreşti să te găsească cât mai curând. Și încă ceva: când iubeşti pentru prima dată ai impresiacă ai dat tot ce ai putut, când de fapt nu e nici măcar 1 % din sentimentele pe care eşti capabil să le oferi. De aceea multora li se pare că se sfârşeşte lumea când se desparte de prima dragoste sau nu neapărat- când suferă un eşec în dragoste în perioada adolescenţei. Asta se întâmplă probabil pentru că experienţa e abia la start. Un pas înainte, o bază pentru un caracter puternic.
Dar cum bine se observă în ultimul timp lașitatea biruie curajul și suicidul, ca urmare a unei iubiri neîmpărtășite, este din ce în ce mai la modă. După cum afirma psihologul Solomon Inga:”Sinuciderea în adolescență este un subiect în continuu cercetat. De-a lungul adolescenței, incidența sinuciderii crește odată cu vîrsta. Adolescenții prezintă o probabilitate mai ridicată de a dezvolta o psihopatologie, care este un factor de risc major al sinuciderii. Deși tentativele de sinucidere sunt mai des întîlnite în rîndul fetelor, actul suicidar este mai comun băieților. Factorii de risc care cresc riscul de sinucidere la adolescenți sunt psihologici, comportamentali și familiali. Factorii psihologici sunt legați de prevalența bolilor psihiatrice de care suferă sinucigașii”.
Mulți adulți înțeleg mai greu de ce o persoană tînără ar încerca să se sinucidă. Este posibil ca ei să piardă din vedere chiar tentativa de suicid pe care o pregătește tînărul de lîngă ei, să nu observe schimbările de dispoziție și cele sentimentale... Drept îndemn: Dragi adolescenți, nu uitați: mamele voastre au avut grijă de voi nouă luni pînă la venirea pe lume, nu lăsați stările de moment să vă curme viața într-un minunt... Trăiți iubind !!!



Olesea TUSINSCHI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu